DAC. Wat is een DAC? Wat doet het? Waarom heb je er een nodig? Hoe werkt het?

DAC. Wat is een DAC? Wat doet het? Waarom heb je er een nodig? Hoe werkt het?

DAC. Wat is een DAC? Wat doet het? Waarom heb je er een nodig? Hoe werkt het? De DAC is een noodzakelijk ingrediënt van het audiofiele recept. Er zijn veel verschillende soorten DAC’s en er kunnen oneindig veel vragen over worden gesteld. Deze gids is bedoeld om u stap voor stap te helpen bij het leren over DAC’s, wat ze doen en hoe u de juiste kunt vinden voor uw audiosysteem en behoeften.

In de elektronica is een digitaal-naar-analoog-omzetter (DAC, D/A, D2A of D-naar-A) een systeem dat een digitaal signaal omzet in een analoog signaal. Een analoog-naar-digitaalomzetter (ADC) voert de omgekeerde functie uit. Er zijn verschillende DAC-architecturen; de geschiktheid van een DAC voor een bepaalde toepassing wordt bepaald door cijfers van verdienste, waaronder: resolutie, maximale bemonsteringsfrequentie en andere. Digitaal-naar-analoog conversie kan een signaal verslechteren, dus er moet een DAC worden gespecificeerd die onbeduidende fouten bevat in termen van de toepassing.

DAC’s worden vaak gebruikt in muziekspelers om digitale datastromen om te zetten in analoge audiosignalen. Ze worden ook gebruikt in televisies en mobiele telefoons om digitale videogegevens om te zetten in analoge videosignalen die worden aangesloten op de schermstuurprogramma’s om monochrome of kleurenafbeeldingen weer te geven. Deze twee toepassingen gebruiken DAC’s aan tegenovergestelde uiteinden van de wisselwerking tussen frequentie en resolutie. De audio-DAC is van het lage-frequentietype met hoge resolutie, terwijl de video-DAC van het hoge-frequentietype met lage tot gemiddelde resolutie is.

Vanwege de complexiteit en de behoefte aan nauwkeurig op elkaar afgestemde componenten, worden alle, behalve de meest gespecialiseerde DAC’s, geïmplementeerd als geïntegreerde schakelingen (IC’s). Discrete DAC’s zijn doorgaans extreem hoge snelheid en lage resolutie energieverslindende typen, zoals gebruikt in militaire radarsystemen. Testapparatuur met zeer hoge snelheid, met name bemonsteringsoscilloscopen, kan ook discrete DAC’s gebruiken.

we leven in een digitaal tijdperk. Vroeger werd muziek opgenomen met behulp van het signaal rechtstreeks van de microfoon en rechtstreeks naar tape gevolgd. De golfvorm van de microfoon is een analoge golf, waardoor de golf op de band ook analoog is. Die golf kan dan worden gelezen, versterkt en naar een luidspreker worden gestuurd om het geluid te produceren dat hij creëerde. Nu worden de meeste tijdopnames opgeslagen als digitale gegevens. De analoge golf wordt met het gewenste interval gesampled en vervolgens omgezet in getallen die op het digitale apparaat worden opgeslagen. (Op een cd is de bemonsteringsfrequentie 44.000 samples per seconde; er zijn dus 44.000 nummers per seconde aan muziek opgeslagen). Die gegevens worden vervolgens op de schijf opgeslagen om later door een cd-speler te worden gedecodeerd.


Maar onze oren en luidsprekers kunnen opgeslagen gegevens niet horen, dus we hebben een apparaat nodig dat deze gegevens omzet in een analoog formaat, vandaar een digitaal-naar-analoogomzetter (of kortweg DAC). Bronnen zoals AM/FM-radio, een platenspeler, enz. behoeven geen conversie omdat ze al analoog zijn. Cd’s, digitale downloads en streaming daarentegen zijn allemaal digitale formaten en moeten worden geconverteerd voordat ze kunnen worden beluisterd. De DAC is als de “Google Translate” van je audiosysteem. De converter is een “vertaler” zoals Engels naar Spaans, of in dit geval van Digitaal naar Analoog. Het is slechts één stukje van de puzzel, maar het is een integraal onderdeel.

Het is de taak van de DAC om deze digitale gegevens om te zetten en terug te vertalen naar een analoog signaal. Om dit te doen, converteert het de gegevens bits uit de opgeslagen bestanden in een analoog elektrisch signaal met duizenden ingestelde tijden per seconde, zoals hierboven vermeld, samples genoemd. De DAC voert deze samples uit naar een die elkaar kruist op alle samplepunten. Er kunnen zich echter problemen voordoen in het conversieproces die, zoals we later zullen zien, sommige DAC’s van elkaar kunnen onderscheiden.

ALS DE MEESTE VAN MIJN APPARATEN REEDS EEN DAC HEBBEN, WAAROM HEB IK ER NOG EEN NODIG?
Telefoons en computers zijn tegenwoordig geweldige stukjes technologie. Ze doen duizend dingen goed, maar in het geval van audio niet zo geweldig. In het geval van opnemen gebruiken technici de microfooningang op hun computertoren meestal niet om hun audio op te nemen, dus waarom zou u uw standaard audio-uitgang op dezelfde manier gebruiken? Op zichzelf staande apparaten doen dit veel beter omdat ze zijn ontworpen en vervaardigd om één ding te doen, en maar één ding.

 

NIET ALLE DACS ZIJN GELIJK GEMAAKT
We zouden een technisch gesprek kunnen voeren over hoe Apple-telefoons betere DAC’s gebruiken dan hun Android-tegenhangers, omdat Apple altijd de muziek centraal stelde bij de ontwikkeling van hun apparaten, omdat de iPhone de natuurlijke technologische vooruitgang was van de iPod. Maar als we naar het grotere geheel kijken, zijn externe of stand-alone DAC’s meestal veel beter. De kwaliteit van de converterchip die de meeste bedrijven voor hun apparaten gebruiken, is gewoon niet zo geweldig. De meeste externe DAC’s zijn veel beter omdat ze maar één taak hebben: digitale signalen omzetten naar analoog (en dat goed doen). Dat is het. Dat is alles wat ze doen. Natuurlijk zijn er verschillen tussen DAC en DAC, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn ontworpen om digitale signalen om te zetten naar analoog.

De audio-uitvoer van een stand-alone digitaal naar analoog converter zal drastisch beter zijn dan uw ingebouwde bronapparaat zoals een telefoon. Waarom? We zullen daar zo dadelijk meer op ingaan.

EEN DAC VOOR ELKE BEHOEFTE
Het volgende belangrijke dat u moet overwegen, is welk type DAC u nodig heeft voor uw installatie? Er zijn hier verschillende opties, afhankelijk van uw persoonlijke audiosysteem en voorkeuren.

De draagbare DAC is een handig apparaat voor degenen onder ons die onderweg of op reis graag naar muziek luisteren. Ze kunnen zo klein zijn als een USB-stick en zijn kleine, betaalbare oplossingen voor audioverbetering. Er zijn een paar typen in deze categorie: USB en draagbare DAC’s op batterijen. USB DAC’s maken verbinding met uw computer of tablet met een USB Type-A of C-verbinding. Deze DAC’s zijn meestal handig om in uw tas of met uw koptelefoon in elk scenario in te pakken en bieden een substantiële upgrade in de audio-uitvoer van uw apparaat.

DAC-oplossingen voor telefoon of tablet variëren afhankelijk van uw besturingssysteem. iPhone/iPod/iPad (iOS)-apparaten worden meestal aangesloten via de eigen Lightning-connector van Apple of de 30-pins connector op oudere modellen. Android-apparaten zijn meestal aangesloten via micro-USB of USB Type-C, die nu populairder zijn op nieuwere modellen. Kleinere, oplaadbare batterijgevoede systemen zijn populair voor telefoons – iets dat u kunt meenemen of aan uw apparaat kunt bevestigen zonder al te veel massa en gewicht toe te voegen en aan een stopcontact te moeten worden vastgemaakt. Deze worden meestal aangesloten op dezelfde poort die u gebruikt om uw apparaat op te laden. Sluit gewoon je koptelefoon aan op de DAC en je bent klaar om te gaan. Dit zijn geweldige plug-and-play-oplossingen voor de frequente reiziger of individuen die een verbeterde ervaring willen zonder alle massa en kabels van grotere component-DAC’s.

 

OPLOSSINGEN VOOR DESKTOPS/LAPTOPS
Digitaal naar analoog converters kunnen ook grotere, zwaardere eenheden zijn die geschikt zijn voor desktop- en thuissysteemtoepassingen. Deze vereisen meestal dat de unit stationair is en deel uitmaakt van een grotere opstelling. Sluit gewoon via een USB Type A-kabel aan op een beschikbare ingang op uw apparaat en u zult waarschijnlijk de uitvoer van uw computer naar de DAC moeten instellen. De meeste USB DAC’s hebben ook hoofdtelefoonversterkers ingebouwd in het apparaat, dus hoofdtelefoons met een hoger vermogen die extra sap nodig hebben, zouden op de meeste desktopapparaten prima moeten werken.

THUIS AUDIOSYSTEMEN
Het zal moeilijk zijn om een DAC te vinden die niet in uw home-audiosysteem past. Veruit de meest veelzijdige invoer-/uitvoeropties, uw component-DAC kan op een aantal manieren worden geconfigureerd, afhankelijk van uw bronuitvoer:

Als u verbinding maakt vanaf een computer, kunt u een USB DAC gebruiken om verbinding te maken met uw versterker
Als je een apparaat voor muziekstreaming hebt, kun je een DAC aansluiten, afhankelijk van de compatibiliteit van de geselecteerde ingangen/uitgangen op die apparaten (SPDIF, AES, Toslink, enz.).

 

Heb ik een hoofdtelefoonversterker of een DAC nodig?

Een versterker levert uitgangsvermogen aan een set luidsprekers of koptelefoons. Afhankelijk van uw toepassing of opstelling, is het mogelijk dat u extra stroom nodig heeft, bijvoorbeeld als u een hoofdtelefoon heeft met stuurprogramma’s die veel stroom verbruiken. Als je bijvoorbeeld naar muziek op je telefoon luistert, maar niet genoeg sap hebt om je blikjes van stroom te voorzien, zal dit resulteren in een zeer slechte geluidskwaliteit (zeer belangrijk om over na te denken, vooral bij draagbare opstellingen). Het is ook belangrijk om te bedenken dat, afgezien van de slechte geluidskwaliteit, het algehele volume ook laag zal zijn. De hoofdtelefoonversterker helpt bij de volumeregeling van uw apparaat, brengt het op lijnniveau en biedt de nodige “hoofdruimte” om uw hoofdtelefoon goed aan te sturen. Gelukkig worden veel draagbare versterkers ook gecombineerd met DAC’s. De Chord Mojo is een uitstekend voorbeeld van deze DAC-versterkercombo.

Fabrikanten beginnen ook uit gemak DAC’s in hun versterkers op te nemen. Vroeger had je een handvol omvangrijke apparaten om mee te nemen: je telefoon, dan een DAC, gevolgd door een versterker en dan je koptelefoon. Nu hebben we alles-in-één oplossingen. Bij sommige modellen kunt u de specifieke functie ook deactiveren, afhankelijk van uw opstelling. Wil je hem alleen als DAC gebruiken? Geen probleem. Deactiveer gewoon de versterker/voorversterker optie. Maar zorg ervoor dat je je onderzoek doet, want alle DAC / versterkers zijn niet zo configureerbaar.

Als uw muziekbron geen interne digitaal-naar-analoog-omzetter heeft, hebt u een zelfstandige DAC nodig. Houd er rekening mee dat een digitale audiospeler (DAP) geen signaal naar een DAC kan sturen zoals een computer of iPod doet, omdat het al een analoog signaal uitvoert.

Als uw muziekbron, DAC of luidsprekers geen ingebouwde versterkers hebben (of voldoende om uw uitvoer voldoende te voeden), dan heeft u een zelfstandige versterker voor uw audiosysteem nodig.

Dit zijn allemaal integrale onderdelen van uw opstelling. Het ene apparaat kan niet door het andere worden vervangen, tenzij, zoals eerder gezegd, ze deel uitmaken van een combo-apparaat zoals een DAC/versterker.

Het leuke van DAC/amp-combo’s is dat ze met vrijwel elk systeem kunnen werken. Draagbare eenheden kunnen ook goed werken in desktop- of componentscenario’s, net zo goed als op de weg. Met adapters kun je zelfs je smartphone als bron gebruiken, en in gevallen zoals de nieuwste iPhones die geen analoge ingangen hebben, kunnen apparaten zoals de Chord Mojo de interne DAC van de telefoon omzeilen via de bliksempoort. Als je audiobestanden met hoge resolutie op je telefoon hebt staan, kan zelfs een audiofiel de ervaring overal mee naartoe nemen.

Wat maakt een goede DAC?
Er zijn een paar dingen die we moeten overwegen voordat we het hebben over wat DAC’s van elkaar onderscheidt.

BRON MATERIAAL

We weten allemaal dat er een verschil is tussen audio van cd-kwaliteit en MP3, maar er zit ook wat wiskunde achter die goed is om te weten. Er zijn 3 specifieke aspecten aan digitale muziek die de kwaliteit van de opname bepalen: bitrate, bit depth en sample rate.

Sample Rate – verwijst naar het aantal gegevensmonsters dat in een seconde is genomen.
Bitsnelheid – verwijst naar hoeveel gegevens per seconde worden opgeslagen.
Bitdiepte – verwijst naar hoeveel gegevens per sample worden opgenomen.
Hoe meer informatie/gegevens de opname heeft, des te getrouwer de reproductie van de originele audio-opname die uw DAC kan produceren. Soms zijn de gegevens schaarser (zoals in bestanden met een lagere resolutie), dan kunnen er fouten optreden tijdens het afspelen. Sommige van deze problemen staan ​​bekend als jitter of faseruis.

Jitter heeft uiteindelijk een negatief effect op de sound. Het treedt op tijdens het afspelen wanneer een sample of een blok samples in een bitstream verloren gaat. Het kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder synchronisatie-/wordclock-fout of zelfs bufferproblemen met de interface. Hoe dan ook, het gebeurt met alle digitale apparaten en introduceert ruis, dus daarom is het belangrijk om meer gegevens of opnames van hogere kwaliteit te hebben om af te spelen om jitter te minimaliseren.

Faseruis is een andere manier om hetzelfde fenomeen te karakteriseren, maar het te interpreteren met behulp van het frequentiespectrum. Andere problemen die DAC’s moeten compenseren, zijn een smal dynamisch bereik en een beperkte bitsnelheid. Al deze dingen maken het voor DAC’s ingewikkelder om de gegevens nauwkeurig om te zetten en het analoge signaal nauwkeurig opnieuw te creëren.

Daarom hebben hoge bit- en samplesnelheden de voorkeur. Meer data resulteert ook in een hoge bitdiepte en dynamisch bereik. MP3’s en online bestanden worden vaak gecomprimeerd (bitrate), wat resulteert in het minimaliseren van het dynamische bereik en het afvlakken van het geluidsbeeld. Hoe meer gegevens = hoe nauwkeuriger hifi-audio. Dit resulteert natuurlijk ook in grotere bestanden, maar dat is een gesprek voor een andere dag.

KWALITEITSONDERDELEN

Een ander interessant ding om op te merken is dat het niet alleen om de digitaal naar audio-omzetterchip gaat die ertoe doet. Het zal je verbazen hoeveel de algehele kwaliteit van de DAC ook afhangt van de voeding en de eindtrap. Twee verschillende fabrikanten kunnen exact dezelfde DAC-chip gebruiken, maar vanwege hun verschillende keuzes in ontwerp en constructie, kunnen de DAC’s heel verschillende kwaliteiten hebben. Houd er dus rekening mee dat het niet alleen om de chip zelf gaat, maar om de algehele componenten en onderdelen die naar de DAC gaan, waardoor hij zich echt onderscheidt van de rest.

 

We hebben nu dus een algemeen begrip van wat een DAC is, hoe het werkt, wat het doet, enz. Afhankelijk van uw high-end audiosysteem, of hoe u graag naar muziek luistert, hangt voornamelijk af van wat voor soort DAC die je nodig hebt…en als u vragen heeft stel ,ze gerust het Hifistudio79 staat voor u klaar!

 

Share this post